English

 

 

Portuguesa

 

 

sveriges flagga

 

Naar Madeira

ad

ad

 

 

 

Cultuur Azoren

Ontbering bouwt karakter, is typisch op de Azoreanen van toepassing. Zij werden geconfronteerd met aardbevingen, vulkanische uitbarstingen, woeste onweren, gewassenziekte, Europese oorlogen en piraterij. Wegens hun isolatie in het midden van de Atlantische Oceaan, moesten zij onafhankelijk en harmonisch zijn te overleven.

Men zegt dat in de Azoren de mensen nog herinneren wat de rest van de wereld is vergeten. Het leven kent hier een ander tempo. Terwijl de Azoren absoluut een van de mooiste eilanden in de wereld zijn, blijven zij een nieuwe bestemming. Eerder dan zich te concentreren op de markt van het massatoerisme, heeft de overheid van de Azoren een infrastructuur aangelegd om bezoekers te verwelkomen die naar een gepersonaliseerde en unieke ervaring streeft. In de steden, de valleien, en de kust zijn fijne hotels gebouwd. Azoreanen willen graag hun geboorteland met bezoekers delen.

festival music festival

Huizen

De traditionele huizen in de Azoren worden van zwarte lavarots gemaakt die door kalksteen wordt gecementeerd. Dit mineraal wordt gevonden op het Eiland Santa Maria. De buitenkant van het huis heeft tegels van wit porselein met ontwerpen voor decoratie. Het ambacht is geërfd van zowel de Moren als de Vlamingen. De daken zijn betegeld in rood en hebben geen schoorstenen.

Muziek

Azoreanen zijn gek van muziek en dans. De Viola (een gitaarachtige mandoline) is het populairste instrument. In Terceira, is de viola iets groter, wegens de invloed van de Spanjaarden op het eiland (1583-1643). De andere eilanden hebben een "viola dos dois coracoes",  wat een 12-snarige gitaar is die twee hartvormige gaten heeft in plaats van één groot rond gat. Het is niet ongewoon dat de man van het huis speelt en na de avondmaaltijd de familie zingt.

Volksliederen uit de Azoren zijn beschrijvend, kleurrijk en gaan gewoonlijk over de vreugde en moeilijkheden van het leven. De verzen voor deze liederen worden soms geïmproviseerd op het ogenblik van het spelen. Deze improvisatie kan een wedstrijd tussen zangers ("odesafio") worden.

Chamarrita is een volksdans uit Portugal en lijkt op de traditionele Europese volksdansen. Gewoonlijk starten de mannen en de vrouwen in twee afzonderlijke lijnen, draaien en vormen dan een paar.

Festivals van de Azoren

Festivals (festas) zijn een manier van leven in de Azoren. Vanaf april tot juni vinden de  meest traditionele festivals plaats, de Heilige Geest Festivals. Bij deze festivals wordt het geloof voor de Heilige Geest gemengd met fanfare en door bloemen verrijkt.

Andere hoogtepunten op de festival kalender zijn Festivals de Senhor Santo Cristo dos Milagres in Ponta Delgada (São Miguel); Festivals van Sanjoaninas in Angra do Heroísmo (Terceira); Semana do Mar in Horta (Faial) en vrolijk Carnaval (Graciosa).

Lees meer over festivals Van de Azoren

Azoreaanse Keuken

Het voedsel in de Azoren heeft een Portugese basis, maar met een sterk lokale invloed.  Limpets (schaaldieren), rivierkreeften en konijnhutspot zijn specialiteiten. De grote verscheidenheid van lokale vissen kent uiteraard zijn weergave op het menu. Elk eiland heeft zijn eigen manier om de vissen voor te bereiden. De octopus die in wijn wordt gestoofd is typisch iets van São Miguel.

Ook serveert men op de Azoren fijn rundvlees, dat op talrijke manieren klaargemaakt wordt, bijvoorbeeld geroosterd in een wijnsaus. De hutspot van rundvlees is een traditioneel gerecht op Terceira.

Zie ook onze restaurantgids ...

Traditional pastry from the Azores islands

Er is een grote verscheidenheid van lokale kazen, die meestal van de melk van de koe wordt gemaakt. Sommige kazen zijn beroemd in heel Europa. De "Queijo da Ilha" uit São Jorge is een speciale vermelding waard. Probeer de kazen op het traditionele brood of muffins! 

De kassen (serres) waar ananas verbouwd wordt zijn uniek voor de Azoren. Het eiland São Miguel heeft meer dan 6.000 kassen. De lokale ananas is verschillend van iedere andere ananas. Het heeft een kleine kroon, een intense smaak en wordt het hele jaar door gekweekt.

Dranken

Hoewel er geen tekort aan tafelwijnen van het vasteland is, worden de wijnen, de likeuren en de brandewijn ook gedistilleerd op de eilanden. Probeer zeker de wijnen van de lavagrond van Pico, de uitstekende wijnen van Graciosa en de wijn van de noordkust van Terceira.

De exotische vruchten worden gebruikt in de lokale likeuren en machtige brandewijn. "Aguardente velha DA Graciosa" (brandewijn) en de beroemde "Licor de maracujá" (likeur van passiefruit) van São Miguel, is een smaakvol aperitief. Het lokale “Speciale” bier is een uitstekend lagerbier.

Reisaanbod Azoren:
 
Advertenties Google:

© Azoresweb 2006