English

 

 

Nederlands

 

 

Portuguesa

 

 Logotyp 120x60 ad

ad

HomeAway.com, Vacations with more room.

 

 

 

Flora och Fauna

Flora

Floran på Azorerna är en av de mest intressanta i Europa. Ungefär 60 växter är unika för Azorerna såsom: cederträd, skotsk ljung, hed, vilda bär, "Pau Branco", lagerträd och "Tamujo". Ungefär 700 arter infördes för att berika öarna och för kommersiella ändamål. Azorerna, som är rika på antalet arter som naturen har gett, är också hem för många varianter av vanliga växtarter som har förändrats och utvecklats till helt olika underarter.

Se också vår natursida.

banana leaf   hydrangeas

Ungefär 60 olika inhemska växter, buskar och träd finns på Azorerna. Naturen har låtit dessa växter finnas endast i Azorerna. De omfattar sorter som lagerträd, hed, skotsk ljung och cederträ. Dessutom har över 700 sorter av växter tagits till öarna både för kommersiella ändamål samt för dess skönhet och berikning som naturen ger. Det milda klimatet gör att många av dessa växter som är svåra att upprätthålla i andra klimat växer och frodas i den naturliga miljön på Azorerna.

Många av växterna används på originella sätt som är unika för Azorerna. Föreställ dig hortensiaplantor som häckar och vindskydd som ett exempel. Naturliga gränser med azalea och kamelia bidrar till skönheten i naturen.

Juniper (faktiskt cederträ) som änvänds som skurborste i andra delar av världen blir till kommersiell kvalitetstimmer på Azorerna. Även i de mer karga områdena så förbättrar makaronesiska arter landskapet visuellt. Dessa inkluderar brasiliansk mahogny, hundkäx och lagerträd, bland många andra.Den japanska Cryptomeria som infördes på Azorerna sedan ett sekel tillbaka för att hjälpa naturen, och Acacia har båda fått betydelse för trävaruexporten.

Djur

Eftersom det inte finns några inhemska fåglar eller djur på Azorerna så har många arter införts till öarna och utvecklat underarter med olika färg, egenskaper och storlekar.
Eftersom Azorerna är en naturlig mellanlandningsplats för flyttfåglar mellan Nordamerika och Europa har öarna har berikats av några av dessa befjädrade varelser. Många av dem häckar i eller i närheten av våtmarker, sjöstränder och vattendrag på öarna. Den Priolo, även känd som Azorernas domherre är en fågel man länge trodde var utrotad, men den har påträffats på Azorerna på ön São Miguel.

Naturen ger andra exempel på fågelarter som förekommer i Azorerna såsom Milhafreörnen, kråkor, kanarieliknande finkar och klippduvor.
Illern, den vilda kaninen och igelkotten finns alla i naturen på Azorerna. Förekomsten av vilda kaniner gör att det är ett viktigt djur inom jaktsporten.

fringilla bird

Utbudet av fiskar som finns i floder och bäckar på Azorerna innehåller öring, regnbågsöring, gul abborre och gädda. Dessa och andra fiskarter är viktiga som matfisk och sportfiske likaså.
Ett annat exempel på en art anpassad väl till Azorernas geografi och isolering är Cao de Fila. Detta är en erkänd vakthundsras som utvecklades på Azorerna. Hundarna är extremt intelligenta, lojala och hårt arbetande djur av naturen. Deras huvudsyfte är bevakning av de halvvilda djur som finns på öarna. Det är en ras som godkändes av den portugisiska brukshundsklubben år 1984.

Se även vår dykavdelning.

Vattenliv

dolphin

sperm whale

Vattenvägarna runt Azorerna är en av de fiskrikaste områdena i Atlanten. Här hittar du svärdfisk, hajar, brass, tonfisk, bonit, ål, muräna och makrill. Ofta kan du se flygfisk segla över havsytan när de försöker fly undan rovdjur.

Kaskelotter är de största och mest talrika fiskarna i dessa vatten. Övriga tandvalar som ofta kan ses är nordliga flasknosvalar, grindvalar, späckhuggare och Sowerbys näbbval.
De delfiner som kan iakttas regelbundet är vanliga delfiner, atlantiska flasknosdelfiner, Rissos delfin, tygeldelfin och randiga delfiner.
Vid snorkling, kan du se gabelmakrill, regnbågs-, igelkott-, skorpion- och zebrafiskar.

Sjöborrar, bläckfiskar och sjöstjärnor förekommer också rikligt i området. Om du har tur kommer du även hitta andra havsinvånare såsom havssköldpaddor, rockor, månfiskar, hammarhajar, makohajar och atlantiska tryckarfiskar.

© Azoresweb 2006