English

 

 

Portuguesa

 

 

sveriges flagga

 

Naar Madeira

ad

ad

 

 

 

Geschiedenis van de Azoren

Motto: Antes morrer livres que em paz sujeitos (Het is beter om vrij te sterven, dan om te leven in onderdrukking)

De exacte datum van ontdekking van de archipel is onbekend. In 1432 ontdekte de Portugees, Goncalo Velho Cabral, het Eiland Santa Maria, en omstreeks het jaar 1457 waren alle eilanden bezocht door of Portugese of Vlaamse ontdekkingsreizigers. De kolonisatie van toen onbezette eilanden begon in 1439 met mensen, hoofdzakelijk afkomstig van de continentale provincies van de Algarve en Alentejo. In de volgende eeuwen kwamen de kolonisten van andere Europese landen, meestal van Noordelijk Frankrijk en Vlaanderen aan.

Na Santa Maria, was het volgende ontdekte eiland Sao Miguel, gevolgd door Terceira ("welke derde betekent").  Daarna werd de centrale groep eilanden ontdekt; Graciosa, Sao Jorge, Pico, en Faial. En uiteindelijk werden de westelijke twee eilanden Corvo en Flores gevonden in 1452. In 1439, werd het stadje “Praia dos Lobos” gesticht. De eerste hoofdstad van São Miguel was Vila Franca do Campo. Aangezien een hevige aardbeving in 1522 deze stad verwoeste, werd Ponta Delgada aangewezen als hoofdstad van de eilanden.

Kaart van Luís Teixeira van de Azoren (ca. 1584).old map azores

Het derde ontdekte eiland werd aanvankelijk genoemd eiland van Jezus-Christus genoemd, later werd de naam Terceira aangenomen. Hoewel de exacte datum niet bekend neemt men aan dat het eiland Graciosa rond 1450 door zeelieden vanaf het naburige eiland Terceira werd ontdekt. Vasco Gil Sodré, inwoner aan van Continentaal Portugal, koloniseerde spoedig daarna het eiland Graciosa. De eerste verwijzing naar het Eiland São Jorge is te vinden in 1439 maar de daadwerkelijke datum van ontdekking is onbekend. In 1443 werd het eiland reeds in bewoond maar de kolonisatie begon pas met de aankomst van edele Vlaming Wilhelm Van der Haegen.

Faial, die als "Insule de venture” in de oude brieven wordt genoemd, wordt verondersteld tijdens de eerste helft van de 15de eeuw ontdekt te zijn. De kolonisatie begon vóór het jaar 1460 op de noordelijke kust van Faial met kolonisten van het noorden van Portugal. Flores en Corvo werden ontdekt omstreeks het jaar 1452 door Diogo de Teive en zijn zoon João de Teive. Het Eiland Flores werd aanvankelijk St. Thomas genoemd en St. Iria maar wegens de overvloed van gele bloemen (cubres) die op het eiland bloeien werd de naam Flores aangenomen. De Vlaamse edelman Wilhelm Van der Haegen koloniseerde Flores in 1470.

Van 1580 tot 1640 werden de Azoren, zoals de rest van Portugal, door Spanje bezet. Tijdens die periode waren de omringende wateren het slagveld van veel confrontaties tussen Spaanse en Engelse zeevaarders. De welvaart van de eilanden nam af na de terugwinning van Portugese onafhankelijkheid en de toetreding tot het Huis van Braganza in 1640. Wegens de strategische geografische positie van de Azoren, was de archipel het centrum van navigatie tussen Europa, Afrika en het oosten van Amerika gedurende de zestiende en zeventiende eeuw.

De materiële welvaart begon te herstellen na de periode van de Franse invasie en de vlucht van João IV naar Brazilië (1807) aangezien de vroegere handelsbeperkingen werden opgeschort. De burgeroorlog van 1820 in Portugal had sterke terugslag in de Azoren. In 1829, in Vila da Praia, wonnen de liberalen van absolutisten. Terceira werd het belangrijkste hoofdkwartier van het nieuwe Portugese regime en de vestiging van de Raad van Regentaat (Conselho de Regência) van Mary II van Portugal.

Van 1836 tot 1976 werd de archipel verdeeld in drie districten, vrij gelijkwaardig (behalve op gebied) aan die in het Portugese vasteland. De afdeling was willekeurig, en volgde niet de natuurlijke eilandgroepen. Angra bestond uit Terceira, São Jorge, en Graciosa, met als hoofdstad Angra do Heroísmo op Terceira. Horta bestond uit Pico, Faial, Flores, en Corvo, met als hoofdstad Horta op Faial. Ponta Delgada bestond uit São Miguel en Santa Maria, met als hoofdstad Ponta Delgada op São Miguel.

In 1976 werden de Azoren het Autonome Gebied van de Azoren (Região Autónoma Dos Açores), één van de Autonome gebieden van Portugal, en de districten werden opgeheven.

Geïnteresseerd in meer geschiedenis van de Azoren? Klik hier

Reisaanbod Azoren:
 
Advertenties Google:

© Azoresweb 2006