English

 

 

Portuguesa

 

 

sveriges flagga

 

Naar Madeira

ad

ad

 

 

 

Walvissen en dolfijnen

De Azoren zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten!!! De wateren rondom de Azoren, gelegen in het midden van de Oceaan,  zijn rijk aan verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Walvissen (en de walvisvangst) spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en de cultuur van de Azoren. Walvisjagers bezochten de eilanden vanaf 1700 en zorgde voor een omvangrijke walvisvangstindustrie op de eilanden. De walvisvangst bleef op dezelfde traditionele manier, met open boten en handharpoenen, doorgaan tot in 1985.

Boek een walvissafari bij SNP Natuurreizen

dolphin whale

Het beste kan men walvissen en dolfijnen spotten tussen mei en oktober, hoewel sommige soorten het hele jaar door kunnen worden gezien. De belangrijkste factor hierbij is het weer.  Er zijn 80 soorten walvissen in de wereld waarvan er 21 voorkomen in de wateren rond de Azoren. Een ontmoeting met de blauwe vinvis, het grootste bestaande zoogdier ter wereld, is een adembenemende ervaring die u niet zult willen missen.

De uitkijktorens (Vigias) die zich op strategische plaatsen in de bergen langs de kust bevinden worden bemand door ervaren onderzoekers die uitkijken naar de aankomst van de walvissen en de dolfijnen. Zij hebben radiocontact met de krachtige rubberboten (RIBs) die met hun passagiers naar het gebied varen waar de walvissen en de dolfijnen zwemmen. De boten kunnen tot ca. 50 meter een walvis benaderen.  In het geval van dolfijnen kunnen de boten dichterbij komen, als de dolfijnen al niet zelf op de boot afkomen. Eventueel kan onder begeleiding gezwommen worden met de dolfijnen.

Naast dolfijnen en walvissen zijn er veel andere soorten te zien in het water, zoals schildpadden, allerlei soorten vissen, haaien en zwaardvissen.

Respecteer de natuur!!

Het walvis- en dolfijntoerisme is enerzijds een belangrijke factor in de bescherming en het behoud van walvissen en dolfijnen: mensen die deze mooie dieren hebben gezien  zullen de behoefte aan hun bescherming en kwetsbaarheid begrijpen. Echter, de activiteiten moeten zodanig worden uitgevoerd dat zij niet schadelijk en storend zijn voor de walvissen en dolfijnen in HUN leefgebied.  

Veel informatie over de walvisachtigen op de Azoren kan gevonden worden op de informatieve site van:http://www.dirkzijn.nl/nova-atlantis/index2.htm

Bezoek onze gouden gids voor walvis- en dolfijnen excursies.

sperm whale

De Potvis

De Azoren zijn bekend vanwege de constante aanwezigheid van potvissen. Bevrijd van de jacht, genietend van het schone water en het overvloedige voedsel, blijven deze walvissen het hele jaar dichtbij de eilanden. Potvissen zijn veruit het grootst van de getande walvissen; de mannetjes kunnen 44 ton wegen en een lengte van 18m bereiken. Zij zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ovale hoofd en de driehoekige vin tussen hun hoofd en staart. Wanneer ze zich voeden met hun favoriete eten, de reuzepijlinktvis, kunnen zij tot 2000m duiken en kunnen ze ca. één uur onder water blijven.

 

Reisaanbod Azoren:
 
Advertenties Google:

© Azoresweb 2006